Kelemen Hunor: Români, vă temeți că vă luăm o parte a țării, noi ne temem că ne privați de identitate!

Kelemen Hunor: Români, vă temeți că vă luăm o parte a țării, noi ne temem că ne privați de identitate!
Publicat: 06/10/2014, 15:38
Actualizat: 28/09/2018, 17:37

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a ținut un discurs în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, unde comunitatea maghiară a comemorat împlinirea a 165 de ani de la executarea în Cetatea Aradului a 13 generali care au luptat pentru cauza libertății maghiarilor la 1848-1849, el accentuând nevoia de a fi „soluționată” relația dintre majoritate și minoritate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Avem nevoie de un acord interetnic, care să fie un pilon important al încrederii reciproce (…) Sarcina noastră este de a soluționa relația dintre majoritate și minoritate, iar aceasta nu poate fi o problemă de ideologie (…) Trebuie să ținem unită societatea maghiară din România, deoarece fiecare maghiar contează”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus că „există o moștenire gravă a comunismului”, având în vedere „prejudecățile și stereotipurile care își pun amprenta pe relația dintre români și maghiari”.

„Voi, dragi prieteni români, alături de care trăim și muncim în această țară, cu care împărțim binele și răul deopotrivă, vă temeți de faptul că maghiarii, adică noi, vrem să vă luăm o parte a acestei țări. Vă temeți, pentru că aceasta vi s-a spus, aceasta ați învățat în trecut, această idee ați moștenit-o. Iar noi credem despre voi că vreți să ne privați de identitatea noastră națională, că scopul vostru este de a ne înstrăina de limba, cultura și credința noastră – echivalentul rostului de a fi pentru orice națiune”, a declarat Kelemen Hunor.

El a cerut ca majoritatea și minoritatea „să se așeze la masa discuțiilor”.

„Să vorbim deschis despre această problemă spinoasă. Iar dacă este necesar, trebuie să ne așezăm de mai multe ori la aceeași masă până când vom reuși să desființăm bastioanele prejudecății”, a spus președintele UDMR.

El a arătat că „majoritatea națiunilor europene au conștientizat faptul că o condiție primordială pentru pace, prosperitate și siguranță este soluționarea relației dintre majoritate și minoritate”.

„Soluțiile găsite, începând cu italienii din Tirolul de Sud și până la Suedia și Finlanda, sunt favorabile minorităților naționale și lingvistice. Trebuie să ne străduim și noi spre același țel”, a spus liderul maghiar.

În Parcul Reconcilierii au fost peste 500 de persoane, unii participanți venind din Ungaria cu autocare, în timp ce elevi din comune românești cu populație maghiară au fost aduși cu microbuze școlare.

Comemorarea a început cu intonarea imnurilor României, Ungariei și Europei, după care oficialii au ținut discursuri.

De asemenea, au fost depuse coroane de flori la baza Statuii Libertății, amplasată în Parcul Reconcilierii în memoria generalilor spânzurați în Cetatea Aradului în 6 octombrie 1849, aceștia fiind considerați eroi ai luptelor pentru libertate ale maghiarilor.

La manifestări a participat si un grup restrâns al partidului de extremă dreaptă Jobbik, din Ungaria. Aceștia au avut pentru scurtă vreme steaguri, dar la apariția jandarmilor le-au rulat și nu au mai fost fluturate.

Totodată, aproximativ 20 de membri ai organizației Noua Dreaptă s-au postat în fața Arcului de Triumf, monumentul românesc din Parcul Reconcilierii, având steaguri tricolore. Grupul participase cu puțin timp înainte la un marș prin centrul Aradului.

„A fost un protest față de proiectul propus de UDMR referitor la autonomia Ținutului Secuiesc, care este neconstituțional. Aici, în acest parc, îi comemorăm pe cei 40.000 de români uciși de armatele maghiare în Transilvania la 1848-1849. Pe noi, acești 13 generali nu ne reprezintă. Statuia generalilor e o ofensă adusă statului român”, a declarat președintele Noua Dreaptă Arad, Angel Popescu.

Nu au fost semnalate incidente în timpul manifestărilor comemorative, perimetrul parcului fiind supravegheat de importante forțe de ordine.

Kelemen Hunor a vorbit anterior, într-o conferință de presă susținută la Arad, despre „un parteneriat interetnic” pe care UDMR îl va propune și care să poată fi asumat de toate partidele parlamentare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×